A K&H legújabb felmérése szerint az agrárcégek optimistán tekintenek az idei évre, számítva pénzügyi eredményeik javulására és az uniós pályázati források folyósítására.

Javuló várakozások az agrárszektorban

A felmérés kimutatta, hogy a mezőgazdasági társaságok 2023 végén még elmaradtak az előző évek csúcsteljesítményeitől, azonban a vállalkozói hangulat már elmozdult a mélyponttól. A harmadik negyedévben mért 4,7%-os árbevétel- és 2,3%-os profitnövekedési várakozás a tavalyi év végi hónapokra 6,5%, illetve 4,6%-ra emelkedett.

Beruházási szándékok és informatikai fejlesztések

A cégek beruházási szándékai változatlanok maradtak, 54% tervez beruházásokat 2024-re. A fejlesztési tervek közel egyharmadát informatikai korszerűsítés teszi ki.

Uniós források iránti magas bizalom

Az uniós források érkezésébe az agrárszektorbeli vállalkozások 57%-a bízik, ami az ágazati rangsorban a legmagasabb érték. Ezzel szemben a kereskedelemben csak 39%, a szolgáltató vállalkozásoknál pedig 37% számít uniós forrásokra. Az iparban és az építőiparban a vállalkozások 54%-a vár brüsszeli támogatást.

A K&H kutatása

A K&H 2023 novemberében 400 mikro-, kis- és közepes vállalkozás várakozásait mérte fel, amelyből 84 agrárszektorbeli cég vett részt a kutatásban.

Összességében az agrárcégek bizakodva kezdik az évet, remélve, hogy a pénzügyi helyzetük javulni fog, és hogy hozzájuthatnak az uniós forrásokhoz, ami hozzájárulhat a szektor további fejlődéséhez.

By admin