Az új táplálkozási piramis

Alig néhány hete látott napvilágot a közismert táplálkozási piramis átdolgozott formája. A táplálkozási piramisról sok helyen olvashattál már: a híres, egyedi hierarchiában piramisformába rajzolt táplálékcsoportok tájékoztatásul szolgáltak arra vonatkozóan, hogy egy nap folyamán miből mennyit kellene fogyasztanod ahhoz, hogy szervezeted egészségét maximálisan támogasd. Ennek megfelelően az édességek és a káros zsírok helyezkedtek el a legtetején, alapját pedig a komplex szénhidrátforrások alkották. A kettő között kaptak helyet a zöldségek, gyümölcsök,  a tejtermékek és húsok.

Az amerikai Harvard egyetem kutatói újraértékelték a táplálékpiramist, és 100,000 vizsgálati alany részvételével megállapították, hogy a közismert piramis bizony elavult, pontosításra szorul. Az eredmények szerint a jótékony zsíroknak jóval több szerephez kell jutnia az életedben, mint azt egykor gondolták, a szénhidrátokkal pedig jóval óvatosabban kell bánnod! A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag táplálékok ugyanis azok, amelyekkel megelőzhetőek a krónikus megbetegedések.

A "régi piramis" szerint minden zsír kerülendő, minden összetett szénhidrátforrás jótékony hatású, és minden fehérjeforrás egyenlő biológiai értékű, a tejtermékeket pedig nagy mennyiségekben ajánlatos fogyasztani. Adagokban kifejezve a nap folyamán 11 adag szénhidrátot - kenyeret, müzlit, rizst vagy tésztát -, 3-5 adag zöldséget, 2-4 adag gyümölcsöt, 2-3 adag tejterméket - tejet, joghurtot és sajtot -, 2-3 adag fehérjét - húst, halat, tojást, baromfit, babot és olajos magvakat -, valamint a lehető legminimálisabb zsiradékot - zsírokat, olajat és édességeket - javasol a piramis.

Viszlát piramis?

A nagy kérdés a táplálkozási kutatók számára az, hogy vajon mit szólnak a tej- és hústermékeket forgalmazó multik a tények publikálásához?

Az új látásmód mindenképpen a helyes ételválasztásra helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően a fehér húsok győzedelmeskedjenek a vörös húsok felett, a teljesőrlésű gabonafélék a finomított péktermékek felett, a magas telítetlen zsírsavat tartalmazó növényi olajok a káros zsírsavak felett, és kapjon helyet a multivitaminos táplálékkiegészítés.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy aki az új elveket követi 20%-kal csökkenti a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázatát (a korábbi 11%-hoz képest), és nőknél 28, férfiaknál 39 százalékkal a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját!

Az új eredmények alapján a következő szempontok alapján állítsd össze táplálkozásodat, az egészségmegőrzés szellemében:

  •       4x annyi hal és baromfi, mint vörös hús,
  •       Napi 5x zöldség,
  •       Napi 4 darab gyümölcs a kedvenceid közül,
  •       1 alkalommal növényi eredetű fehérje olajos magvak vagy szója formájában,
  •     Több többszörösen telítetlen zsírsav (főleg növényi eredetű ételekben), mint telítetlen zsír (állati eredetű táplálékokban)
  •       Napi 15 gramm rost teljesőrlésű gabonából nyerve (gabonapehely, teljesőrlésű kenyér),
  •       Nőknek: maximum fél-másfél pohárnyi alkoholtartalmú ital naponta,
  •       Férfiaknak: maximum másfél-két és fél pohárnyi alkoholtartalmú ital naponta.

Vitafelhőben
Több helyütt felmerült a kérdés, vajon képesek vagyunk-e ily módon étkezni a mostani rohanó világunkban. Egyesek úgy tartják, hogy az is elég lenne, ha legalább a korábbi táplálkozási piramis szemlélete tükröződne a fejlett országok lakosságának a táplálkozásában, de a felmérések azt mutatják, hogy még attól is messze vagyunk.

Van azonban a populációnak egy olyan szűk, ám egyre terebélyesedő rétege, amely fogékony a prevenció területén napvilágot látó új fejleményekre. Egy biztos: a többszörösen telítetlen zsírsavak akár 35%-ot is elfoglalhatnak az egy nap folyamán elfogyasztott kalóriamennyiségből. Ez a szám korábban maximálisan 30% volt, sőt, egy időben, fitneszes berkekben még a 20-25%-hoz is közelített a fehérje javára!

Egy tuti tipp: kerülendők a margarinok, a gyorséttermek kínálata és a látványpékségek édes és sós süteményei. Ezzel legalább a káros transzzsírsavakat kiiktathatod a táplálkozásodból, és máris egy lépéssel beljebb vagy...

A legfontosabb prioritás azonban még mindig a túlzott kalóriafogyasztás - túlevés - elkerülése lenne, táplálékforrástól függetlenül. Ha ehhez legalább heti 2-szer testmozgás is társul, akkor már a legjobb úton halad az ember. Ezek legyenek tehát az elsődleges célkitűzések. Ezt kövesse a fent említett káros zsírsavak kerülése: az erek állapotát lerontó zsírok a káros koleszterinszint emelkedését és a jótékony koleszterin csökkenését eredményezik.

Mi legyen a harmadik lépés? Élvezni az egészséges ételeket, a hidegen sajtolt szűz olívaolajat a salátán, a grillezett, finom fűszerezésű halat, a ropogós mandulát: mindenből egy keveset, a lehető legváltozatosabban!

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi

stat