Növények

Olívaolaj érdekességek

Olea europea

Már az ókori Kínában lefektették a mai ún. tökéletes táplálkozás támpilléreit, a modern embernek azonban mégis több ezer évébe került, hogy ismét rácsodálkozzon a természet nyújtotta egyszerű, kézenfekvő, egészségmegőrző táplálkozásra. Örökké felemlegetett téma a zsiradékok használata a táplálkozásban. Ahogy a disznózsírt lassan kiűztük a konyhánkból - vagy talán soha nem is engedtük be -, úgy terjedtek el a hidegen sajtolt étolajak a kamrák polcain. Az olívaolaj Magyarországon még nem kap akkora teret, mint a napraforgó magjából préselt olaj, mégis egyre többen fedezik fel a némileg eltérő aromájú, a Földközi-tenger térségéből származó olajfélét. Már Hippokratész is frissen préselt olívalevet ajánlgatott pácienseinek számtalan betegségre, ma pedig orvosok állítják, hogy fele annyi nő betegedne meg emlőrákban, ha rendszeresen fogyasztanának hidegen préselt olívaolajat.

Bővebben: Olívaolaj érdekességek

Oldalainkat 25 vendég és 0 tag böngészi

stat