Harmónia ősszel

Az ősz, akárcsak a tavasz átmeneti évszak, a változás szele ott van a levegőben. Az egyik pillanatban felvillan még a nyár, egy másikban azonban szinte téli reggelre ébredsz. Bár az iskolában belénk sújkolták, hogy az ősz a szomorúság, az elmúlás toposza – csak mert mindig is a melankolikus költők egyik kedvenc metaforája volt az év amúgy legszínesebb évszaka -, nem kell feltétlenül bedőlni a dogmáknak. Az ősz színes, a friss levegő a természetbe csábít, a reggelek nyirkos talajtól, avartól, illatosak, a földön izgalmas formájú, szép termések várják, hogy hazavidd őket. Az emberek pezsegnek, a kirakatok földszínű ruhakollekciói pedig ellenálhatatlanok.

Itt az ideje, hogy az egészséged is feltuningold egy-két könnyen megvalósítható aprósággal, amelyeknek akár óriási eredményeik is lehetnek…

Köszöntsük a babfélék szezonját!

Hetente egyszer fogyassz babot! A bab izgalmassá, tartalmassá, ízessé teszi a leveseket, megőrjíti a salátákat, szeret a rizzsel keveredni, nagyszerű egy szelet steak mellé. Számtalan formájú és színű fajtája létezik, melyeknek ízvilága is enyhén különbözik. A bab nagyszerű növényi eredetű fehérjeforrás, ezen kívül még van benne folsav, vas és kálium is. Rosttartalmának köszönhetően béltisztító hatása is van, így méltó helyet kell elfoglalnia a konyhakultúrádban!

Élénkítsd fel baráti kapcsolataid!

A nyarat követően az ősz végre alkalmat ad arra, hogy rég nem látott barátaiddal is lazulj egy kicsit. Telefonálj, sms-ezz rá, mi van vele, aztán irány egy teázó vagy kávézó, és menjen a traccs éjfélig! Elképesztő energizáló és stresszcsökkentő ereje van az ilyen találkozóknak!

Kukkants be a fitneszbe!

Ősszel minden fitneszterem aerobiktermi palettája megújul. Keress új dolgokat, biztosan rálelsz valami újfajta függőségre! Lehet, hogy most a szambaórákon fogod a legjobbakat mozogni, de az is lehet, hogy egy eddig számodra ismeretlen jóga fog rabul ejteni. Kísérletezz!

Hívd fel a dokit!

Mikor csináltattál utoljára vértesztet? Lehet, hogy már több éve? Lehet, hogy még sosem estél át vérvizsgálaton? Így vagy úgy: hajrá! Tudd meg, milyen a májfunkciód, milyen magasak a vérzsír szintjeid, jól működik-e a hormonháztartásod! A leletet beszéld át az orvosoddal, probléma esetén kérd ki a tanácsát! Aztán egy év múlva teszteld magad újra!

Pici bort a fázás ellen

Ha alkohol, legyen ne több, mint egy pohárka bor a vacsorádhoz! Válassz vöröset, a vörösbor színezőanyagai ugyanis fiatalító hatásúak. Csak akkor igyál, ha igazán megkívánod, nehogy rákattanj a minden estés borozgatásra, és rövid távon nagy feneket, nagy hasat növessz… Egy pohár bor mellett átmelegedhetsz, kipirulhatsz, megnyugodhatsz egy hosszú, fárasztó nap után.

Álmodj szépeket!

A megrövidült nappalokra válaszolj korábbi lefekvésekkel. Vedd fel a természet ritmusát! A lefekvés előtti 2-3 órában már kerüld az erős világítást, inkább pihenj olvasólámpánál, gyújts gyertyákat, nézd a tévét félhomályban. A reggeli ébredést követően 5 percen belül szippants friss levegőt, és hagyd, hogy az első napsugarak legalább 20 percen át simogassanak! Így hamarabb felfrissülsz, hogy aztán dinamikusan indíthasd a napot!

Oldalainkat 3 vendég és 0 tag böngészi

stat